Data Protection Officer

  Data Protection Officer

  DPO shape

  FUNCTIE

  Binnen het vakgebied van Data Protection & Privacy zijn er twee rollen te onderscheiden: Data Protection Officer (DPO) en Privacy Officer. Bij DPO Consultancy zien we dit niet als twee aparte functies maar kun je heel goed beide rollen vervullen, afhankelijk van je eigen interesse en achtergrond. Jij bepaalt.

  DATA PROTECTION OFFICER

  Als Data Protection Officer, ook wel Functionaris Gegevensbescherming genoemd, heb je een wettelijk beschermde functie. Je bent het verlengstuk van de Autoriteit Persoonsgegevens. Een interessant speelveld waarin je de organisatie bij de hand neemt en adviseert over de te nemen maatregelen. Je bent in deze rol een gesprekspartner op directieniveau. Je bent niet de eindverantwoordelijke maar wel aan te spreken door allerlei partijen, van zowel de opdrachtgever, de partijen waarmee zij gegevens uitwisselen als de Autoriteit Persoonsgegevens. De grootste uitdaging is dan ook om je onafhankelijkheid te bewaren en tot een goed beleid te komen.

  Jouw opdracht begint met een inventarisatie. Eerst heb je een compleet overzicht nodig van alle processen en procedures binnen het bedrijf. Dat betekent veel gesprekken aangaan, van hoog tot laag in de organisatie. Je brengt in kaart hoe volwassen de organisatie is als het gaat om privacy en data protectie. Welke maatregelen zijn er genomen, om hoeveel persoonsgegevens gaat het, hoeveel mensen hebben toegang en met welke partijen wisselen ze gegevens uit? Daarnaast is het belangrijk om de organisatie bewust te maken van wat er vanaf 25 mei van ze verwacht wordt. De IT-infrastructuur dient op orde te zijn, er moet beleid gemaakt worden én continue bijgehouden. Daarbij kun je denken aan een opleidingsprogramma voor medewerkers en een procedure in het geval van datalekken. Als DPO houd je je bezig met de formele, procedurele kant van de wet AVG.

  PRIVACY OFFICER

  Werk je bij een opdrachtgever als Privacy Officer, dan ligt de focus op de praktische uitvoering van de wet. Je begint met een nulmeting, voert een gap analyse uit en schrijft een plan van aanpak. Welke technische en organisatorische maatregelen moeten er genomen worden? Hoe gaan we precies het beleid vormgeven? De uitdaging is dat er in de organisatie vaak geen of weinig kennis aanwezig is en dat de resources beperkt zijn. Als project- of implementatiemanager zet je mensen en middelen in om tot een goed eindresultaat te komen.

  WAT VERWACHTEN WIJ?

  Je bent een professional die ruime werkervaring heeft bij verschillende bedrijven en in diverse functies. Ook levenservaring, tact en overtuigingskracht maken dat jij een goede gesprekspartner kan zijn voor je klant. Bij de rol van DPO sluit een juridische achtergrond of ervaring in audit, governance of compliance het beste aan. Als Privacy Officer helpt ervaring binnen IT, project- of changemanagement je om succesvol te zijn.

  Daarnaast vind je als persoon makkelijk aansluiting bij de mensen waarmee je werkt. Toch kun je ook gepaste afstand houden om onpartijdig te blijven. Eigenschappen die je mee brengt zijn analytisch denken, snel overzicht hebben, goed kunnen doorvragen en creatief in het bedenken van oplossingen.

  Ook als je nog geen specifieke ervaring in dit werkveld hebt, kun je bij DPO Consultancy aan de slag. Wij faciliteren een (om)scholingstraject waarbij je de theorie direct kunt toepassen tijdens je werk in de praktijk.

  MEER WETEN OF DIRECT SOLLICITEREN?

  Wil je meer weten over wat DPO Consultancy voor jou kan betekenen? Stuur ons dan een Whatsapp en wij nemen contact met je op. Wil je direct solliciteren dan kan dat via onderstaande button.

  Solliciteren

  Hoe kunnen wij u en uw organisatie van dienst zijn?

  NEEM CONTACT MET ONS OP