Misbruik persoonsgegevens

Anno 2019 verzamelen organisaties, zoals energieverkopers, nog steeds in strijd met de wet burgerservicenummers (BSN) van burgers. Een zorgwekkende ontwikkeling, want men kan met een BSN gemakkelijk informatie uit verschillende bestanden koppelen. Dit kan resulteren in misbruik van persoonsgegevens en identiteitsfraude, wat het BSN een gevoelig persoonsgegeven maakt. De Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) stelt daarom dat landen in de EU zelf nadere voorwaarden mogen stellen m.b.t. het verwerken van nationale identificatienummers, zoals het BSN.

Deze staan in de Uitvoeringswet AVG. Het hashtag#BSN dient allereerst alleen het contact tussen de overheid en burgers. Het verzamelen hiervan is alleen toegestaan wanneer dit wettelijk is bepaald, zoals voor zorgverleners als apotheken en zorgverzekeraars. Daarnaast wordt met de verzameling van het BSN meer data verzameld dan nodig is met het oog op het doel van de verwerking.

Voor veel organisaties is er dan ook de uitdaging om z.s.m. te stoppen met het verwerken van het BSN. Wilt u meer weten over de hashtag#AVG? Neem dan contact op met de privacy consultants van hashtag#DPO op onze contactpagina.

avg_audit1
Privacy consultant DPO consultancy

Hoe kunnen wij u en uw organisatie van dienst zijn?

NEEM CONTACT MET ONS OP