Een GDPR Consultant inhuren – Ga voor zekerheid!

Aan de wet voldoen als bedrijf is met de invoering van de General Data Protection Regulation (GDPR) een aardige opgave. Iedere organisatie die handelt binnen of met de EU moet sinds 25 mei 2018 aan de uitgebreide richtlijnen voor privacy uit de GDPR voldoen. Met de vele punten om op te letten in deze richtlijnen, is de kans alleen helaas groot dat uw organisatie iets over het hoofd ziet. Daarom kan het fijn zijn om er niet alleen voor te staan. Een GDPR Consultant inhuren geeft u meer zekerheid dat uw organisatie aan de GDPR voldoet. In dit artikel leest u wat een consultant voor uw organisatie kan betekenen.

Schakel een GDPR Consultant in om te voldoen aan de privacywet

Een GDPR Consultant, oftewel een privacy-expert, helpt uw organisatie om volledig aan de GDPR te voldoen. De GDPR (in het Nederlands ook wel de Algemene Verordening Gegevensbescherming) is op 25 mei 2018 ingegaan en geldt voor alle bedrijven die persoonsgegevens van mensen binnen de Europese Unie opslaan of die iets aan mensen binnen de Europese Unie verkopen.

De GDPR is een belangrijke stap om de persoonsgegevens van EU-burgers te beschermen. Het is alleen niet eenvoudig voor organisaties om volledig aan deze richtlijnen te voldoen. Daarom kiezen organisaties er vaak voor een GDPR Consultant in te huren voor extra zekerheid. Een Consultant geeft uw organisatie advies op maat om alle processen aan de privacyrichtlijnen te laten voldoen. Ook helpt de GDPR Consultant uw organisatie om de benodigde stappen daarvoor door te voeren.

Een GDPR Consultant inhuren voor uw organisatie

Het voordeel van een GDPR Consultant is dat uw organisatie geen medewerker in loondienst hoeft aan te nemen. Dat kan uw organisatie veel (administratieve) verplichtingen besparen. Via DPO Consultancy kunt u tegen een aantrekkelijk tarief een freelance GDPR Consultant inschakelen die zowel op afstand als op locatie voor uw organisatie kan werken.

Op het moment dat u aangeeft een GDPR Consultant in te willen schakelen, selecteren wij de consultant die het beste bij past bij uw organisatie. Met ons team aan specialisten is er altijd iemand die de specifieke kennis heeft waar uw organisatie naar op zoek is.

Wat doet een GDPR Consultant?

Als u een GDPR Consultant inschakelt, dan begint diegene altijd met een assessment. Daarin onderzoekt hij of zij uitgebreid in hoeverre uw organisatie aan de GDPR-wetgeving voldoet. Dit wordt ook wel een gap-analyse genoemd: de consultant analyseert wat het verschil is tussen de wettelijke vereisten en waar uw organisatie op dit moment staat.

Daarnaast zal een GDPR Consultant de benodigde GDPR maatregelen implementeren binnen uw organisatie. De consultant zorgt ervoor dat alle nodige maatregelen worden genomen om de gegevensverwerking volledig GDPR-compliant te maken. Hiervoor werkt de consultant met een implementatieplan, waarin precies staat wat wanneer moet gebeuren en wie daarvoor verantwoordelijk is.

Daarnaast bestaat er de mogelijkheid een GDPR Consultant in te zetten als Data Protection Officer (DPO), bijvoorbeeld ad interim of als parttime medewerker binnen uw organisatie. Een DPO houdt officieel toezicht op de naleving van de GDPR-richtlijnen. Binnen sommige organisaties is dit een verplichte rol.

Voor bedrijven buiten de EU is er daarnaast de mogelijkheid om DPO Consultancy in te zetten als Data Protection Representative (DPR). Dit is een verplichting voor organisaties buiten de EU die persoonsgegevens van EU-inwoners verwerkt. De DPR is het aanspreekpunt voor deze EU-inwoners.

Wat is de rol van de consultant binnen uw organisatie?

U kunt natuurlijk zelf een GDPR-expert in dienst nemen. Het is alleen niet eenvoudig om een medewerker met gedegen praktische kennis te vinden. Bovendien is niet altijd goed te voorspellen voor hoeveel uren per maand u deze expert nodig zult hebben. Daarom kan een GDPR Consultant inhuren een goed idee zijn. Deze consultant is niet bij uw organisatie in vaste dienst, waardoor u geen administratieve verplichtingen heeft en alleen voor de uren betaalt waarin u deze consultant daadwerkelijk nodig heeft.

De GDPR Consultant is er voor uw organisatie zolang u deze persoon nodig heeft. Dat kan zijn om met een assessment te controleren of u aan de richtlijnen voldoet, maar u kunt deze persoon ook alle vereiste maatregelen laten implementeren.

GDPR Consultant of Data Protection Officer?

Goed om te weten is dat een GDPR Consultant een andere rol is dan de rol van Data Protection Officer. Een DPO ziet erop toe dat de GDPR goed wordt toegepast en nageleefd binnen uw organisatie en handelt bijvoorbeeld eventuele klachten of verzoeken van individuen af met betrekking tot persoonsgegevens af. Een GDPR Consultant is daarentegen iemand die uw organisatie helpt bij de implementatie van de GDPR.

Bij DPO Consultancy is het mogelijk om voor beide functies aparte experts in te schakelen.

Welke kennis heeft een GDPR Consultant?

Wanneer u een GDPR Consultant inhuurt, zal diegene advies op maat geven en uw organisatie helpen om de nodige maatregelen op een correcte manier door te voeren. Een GDPR Consultant van DPO Consultancy heeft altijd een gedegen opleiding afgerond en heeft ruime ervaring, bijvoorbeeld als jurist, IT’er of risk- en projectmanager. U krijgt altijd een expert toegewezen die de kennis in huis heeft waar uw organisatie naar op zoek is.

Onze consultants hebben bijvoorbeeld de volgende kennis en vaardigheden in huis:

  • Nagaan welke gegevens uw organisatie verwerkt.
  • De beveiligingsmaatregelen van uw organisatie toetsen en kunnen uw organisatie wijzen op eventuele verbeterpunten.
  • Een oordeel vellen over het privacybeleid van uw organisatie en kunnen waar nodig veranderingen doorvoeren.
  • Nagaan hoe derden met wie uw organisatie handelt omgaan met gegevens die u aan hen verstrekt.
  • Mogelijke risico’s ontdekken die uw organisatie wellicht over het hoofd ziet.
  • Aangeven welke stappen bij uw organisatie en bij derden nodig zijn om aan de richtlijnen te voldoen.
  • Uw organisatie begeleiden om volledig GDPR-compliant te worden.

Waarom een GDPR Consultant inhuren?

Waarschijnlijk heeft u zelf al de nodige stappen gezet om uw organisatie aan de GDPR-richtlijnen te laten voldoen. Toch is een GDPR Consultant inhuren vaak een slimme zet. Een privacy-expert een blik laten werpen op uw processen rondom gegevensverwerking is om verschillende redenen erg nuttig.

Laten meekijken door een expert

Ten eerste is het niet eenvoudig om zelf na te gaan of uw organisatie aan de GDPR-richtlijnen voldoet. De GDPR-wetgeving is complex en vraagt om veel verschillende stappen, ook stappen waar u misschien niet zomaar aan denkt. Een GDPR Consultant helpt u om niets over het hoofd te zien. Deze persoon werpt vanuit zijn kennis en ervaring een blik op de processen van uw organisatie en wijst u op eventuele verbeterpunten.

GDPR-compliant zijn en blijven

Ten tweede geeft een GDPR Consultant uw organisatie tips om processen blijvend GDPR-compliant te laten zijn. Zo zorgt u ervoor dat zowel de huidige als de toekomstige processen van uw organisatie aan de richtlijnen voldoen, zodat uw organisatie geen risico loopt op boetes.

Tijd en capaciteit besparen

Ten derde bespaart een GDPR Consultant inhuren uw organisatie veel tijd en capaciteit. De stappen die uw organisatie moet zetten om compliant te zijn, kosten veel tijd en capaciteit, terwijl het dagelijkse werk ondertussen ook gewoon doorgaat. Ook bestaat de kans dat u de expertise niet in huis heeft die nodig is om aan de richtlijnen te voldoen. In dat geval is een GDPR Consultant inhuren een handige oplossing. Een consultant met ruime kennis en ervaring kan er op een efficiënte manier voor zorgen dat uw organisatie volledig GDPR-compliant is.

Met DPO Consultancy loopt u geen privacy risico’s

Bij een complexe wet als de GDPR zit een overtreding in een klein hoekje. Uw organisatie loopt veel risico om (vaak zonder het te weten) niet aan de richtlijnen te voldoen, terwijl de boetes voor overtreding van de GDPR flink kunnen oplopen. Het is dus verstandig om zo min mogelijk privacy risico’s te lopen, bijvoorbeeld door een expert in te huren die hierop kan toezien.

Door te kiezen voor een GDPR Consultant van DPO Consultancy weet u zeker dat u een gedegen privacy-expert met veel kennis en ervaring in huis heeft. Bovendien draagt DPO Consultancy de benodigde kennis over aan uw organisatie. Wij zorgen ervoor dat ook voor u en uw medewerkers duidelijk is hoe zij op een veilige manier met persoonsgegevens omgaan.

Beveilig uw gegevens

De GDPR is er met een reden. Ongemerkt gaat er veel mis bij de verwerking van persoonsgegevens. Zo blijkt uit dit artikel uit 2018 dat tot voor kort verschillende gemeenten en zelfs de Belastingdienst de beveiliging van diverse gegevens niet op orde hadden. Hackers kunnen door nieuwe technieken tegenwoordig veel eenvoudiger gegevens kraken, dus het is belangrijk om het lekken van gegevens van uw klanten of medewerkers met alle mogelijke middelen te voorkomen.

Gelukkig is er veel mogelijk om gegevens goed te beveiligen. Een GDPR Consultant kijkt graag met u mee wat uw organisatie al goed doet op dit gebied en wat mogelijk nog beter kan. Zo weet u zeker dat de gegevens van uw klanten en medewerkers veilig zijn.

Misvattingen over de GDPR

Net als veel andere wetten, is de GDPR niet eenvoudig te vertalen naar concrete stappen voor uw organisatie als u zelf geen expert bent. Er bestaan nogal wat misvattingen over de GDPR, waarmee veel organisaties de fout in gaan.

Wist u bijvoorbeeld dat…

  • …onder ‘persoonsgegevens’ alle informatie valt die betrekking heeft op een persoon? Het gaat dan niet alleen om dossiers en bewust opgeslagen gegevens. Ook e-mailadressen, locatiegegevens en IP-adressen die u automatisch achterhaalt, zijn persoonsgegevens die onder de GDPR vallen.
  • …het in sommige gevallen verplicht is een Data Protection Officer (ook wel: Functionaris Gegevensbescherming) aan te stellen als organisatie? Meer hierover kunt u lezen op de site van de Autoriteit Persoonsgegevens.
  • …de GDPR niet alleen geldt voor grote bedrijven, maar voor iedere organisatie? Ook kleine bedrijven, eenmanszaken en zelfs stichtingen en verenigingen moeten aan de privacywetgeving voldoen en riskeren een boete als zij dit niet doen.
  • …de regels uit de GDPR ook van toepassing zijn op gegevens die uw organisatie op papier verzamelt? De regels gelden dus niet alleen voor digitale data.
  • …uw organisatie ook aan de GDPR moet voldoen als deze niet binnen de EU gevestigd is maar wel gegevens verwerkt van mensen binnen de EU? Uw organisatie is dan bijvoorbeeld alsnog verplicht een Data Protection Representative aan te stellen.
  • …alleen het opstellen van een privacybeleid niet voldoende is om aan de GDPR te voldoen? Zo is het verplicht bij te houden welke gegevens uw organisatie verwerkt en om uw data volgens bepaalde procedures te beveiligen.
  • …uw organisatie alleen al door uw websitestatistieken bij te houden mogelijk veel gegevens van (potentiële) klanten verzamelt?
  • …iemand van wie uw organisatie gegevens verwerkt in sommige gevallen actief toestemming moet geven? Het is onvoldoende om hiervoor alleen een vermelding in de algemene voorwaarden op te nemen en ervan uit te gaan dat mensen met de verwerking akkoord gaan.

Zoals u ziet, komt er dus veel kijken bij het doorvoeren van de GDPR-richtlijnen kijken. Bent u benieuwd waar u nog meer op moet letten? Deze uitgebreide GDPR-checklist geeft u hier inzicht in.

Conclusie

Kortom, een GDPR Consultant inhuren voor uw organisatie is vaak een slimme zet. Uw organisatie loopt dan geen onnodige risico’s, u weet zeker dat uw organisatie aan de richtlijnen voldoet en u kunt hiermee hoge boetes voorkomen. Ook hoeft u door een GDPR Consultant in te schakelen uw schaarse tijd en capaciteit niet te besteden aan zaken die misschien niet tot uw vakgebied behoren.

Voldoen aan de GDPR is makkelijker gezegd dan gedaan, maar is dankzij de hulp van een GDPR Consultant zeker mogelijk. U hoeft dankzij een GDPR Consultant geen medewerker in dienst te nemen hiervoor, maar schakelt een privacy-expert in voor de periode waarin u hulp nodig heeft. Deze expert begeleid uw organisatie bij alles wat er moet gebeuren om GDPR compliant te zijn. Zo bent u er zeker van dat uw organisatie persoonsgegevens op een juiste manier verwerkt.

Voorkom boetes en loop geen risico’s. Een GDPR Consultant neemt uw organisatie alle privacyrisico’s uit handen.

Wilt u weten wat een GDPR Consultant voor uw organisatie kan betekenen? Wij helpen u graag. Neem contact met ons op via 085 071 1080 en maak een afspraak.

avg_audit1
Privacy consultant DPO consultancy